Gençlik de Gençlik, Nereye Gidiyor Bu Gençlik?

Selin Kütahya
2 min readApr 15, 2024

--

Hep sorarız ya, “nereye gidiyor bu gençlik” Asıl sormamız gereken: Sizin gençlerle derdiniz ne?

Yıllardır çokça konuşulan ve asla yakasından düşülmeyen bu gençlik hakkında bir şeyler kaleme alayım istedim. Sürekli haberlerde, yazılarda görüyoruz. “Z kuşağı nasıl bir kuşak”, “Ülkeyi Z kuşağı mı kurtacak?”, “ Z kuşağı’nın trendi…” gibi kalıp ve doğruları yansıtmayan bir sürü içerik görebiliyoruz. Ancak sanırım asıl meseleyi kaçırıyoruz,

Bizler ne genciz, ne de Z kuşağıyız. Bizler Biziz!

Bazen insanlık olarak ‘olayları doğru anlayabilmek adına’ oluşturduğumuz sınıflandırma yöntemlerini o kadar ciddiye alıyoruz ki “Z kuşağı” tarzı sınıflandırmalarımız gerçek kişilerin ötesine geçiyor ve gerçek kişileri de öyle görmeye başlıyoruz.

Genellemeleri bırakıp, kişiler ve onların öykülerine ve ideallerine odaklanmamız gerekiyor.

İnsan ömrünün uzaması ve “yaşlanan” insanların kendinden küçük olanlara tepeden bakmasından mıdır bilemeyiz ancak ülkede gençlere karşı bir “güvensizliğin” olduğunu ve bizlerin sorumluluk alıp bir şeyleri değiştiremeyeceğimizin düşünüldüğünü hissediyorum. Hep özeniyor ve “batı” gibi olmalıyız diyoruz ancak genç ve çocuklara “batılı” bir yaklaşım içerisinde olmuyoruz. Bu sebeple belki de elde edilebilecek bir sürü fırsat kaçıyor.

Yıllardır “Gençlik de gençlik, nereye gidiyor bu gençlik?” diyoruz ama unuttuğumuz bir şey var. Bundan 100 yıl öncesinde insanın ortalama ömrü 50 idi. Bugün bir siyasetçi 40 yaşında ise ona “genç” diyoruz ancak önceki yüzyıllarda insanlar bu yaşa geldikleri için şanslılardı.

Dünyayı etkileyen büyük liderler hakkında çok konuşuruz ancak unutuyoruz, bu insanlar bu “büyük” işleri kaç yaşında yaptılar? Fatih Sultan Mehmet 49 yaşında öldü, Büyük İskender 33 yaşında öldü. Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Paşa’nın gençlik yılları cephelerde geçti ve Cumhuriyet kurulduğunda 40'lı yaşlarındaydı.

Sözün özü biraz “yaş” gibi bir faktörden ziyade, sebep ve sonuçlara odaklansak ve kişileri göründükleri şeyden ziyade, oldukları ve olmak istediklerine mi odaklansak?

--

--